keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Alan ymmärtää pian meistä aika jättää..

Ensimmäinen viikko kolmen viikon opisto jaksosta on kääntynyt keskiviikkoon. Tallissa tällä viikolla pt ja it sekä tänään ja perjantaina at ja pt. Maanantaina aamusta piti olla maastoilua kakkosen tammoilla, mutta yllätys yllätys ei kaikille riittänyt hevosia, koe viiikon takia. Tosin kaikille tammoille ei ole edes varusteita.. Ja iltapävällä oli äidinkielen kurssi, jossa katsottiin haastattelu videoita. Tiistaina kirjoitin äidinkielen esseen valmiiksi ja saatiin tehtävä taide ja kulttuuri kurssille; tee kuva kollaasi tulevaisuudesta. Ei yhtään haastavampi tehtävä.. Ensiviikkokin menee tallissa ja tammojen kanssa ja sitten vielä yksi teoria viikko ennekuin kotiin päästään. 
Nyt äidinkielen esseeni innoittaman ajattelin kertoa teillekkin tiivistetysti PPID:stä jota pieni poni pallero, Vompatti siis sairastaa. Sain itsekkin paljon lisää tietoa PPID:stä esseetä kirjoittaessani. 
PPID eli aivolisäkkeen keskilohkon toiminta häiriö. On ikääntyvien ja vanhojen hevosten sairaus, rodusta ja sukupuolesta riippumatta. PPID:n moniaiset oireet johtuu aivolisäkkeen keskilohkon toimintaa hillitsevien hermosolujen surkastumisesta, mikä johaa aivolisäkkeessä hormonien ja muiden aineiden liika eritykseen -> liikaeritys aiheuttaa oireet. 
Tavallisin oire on pitkä karva, jonka vaihtuminen ohuempaa tapahtuu normaalia hitaammin tai ei ollenkaan. Muina oireina tavataan toistuvaa kroonista kaviokuumetta, lihasten surkastumista, rasvan kertymistä epänormaaleille aluille sekä lisääntymistä virtsaamista ja juomista. OIreet muuttuvat selkeämmiksi sairauden edetessä, vuosi vuodelta. Sairastuneet heovset ovat usein rauhallisia jopa apaattisia ja altistuvat erilaisille tulehduksille. 
PPID:hen ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Lääkitys jolla pystytään vähentämään ja ennalta ehkäisemään kohtalokkaita komplikaatioita on elinikäinen. Lääkityksella hevosen elämän laatu voi parantua huomattavasti. Lääkitys on elinikäinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti